Islam-online.jouwweb.nl
Home » Vrouw in de Islam

A Loyal Wife by All Means
Het verhaal van Umm Habibah, profeet Mohammed zijn vrouw

Door Prof Mahmoud Esmail Sieny
  
Umm Habibah werd geconfronteerd door een groot aantal tests in het leven, maar haar vaste overtuiging altijd hielp haar uit.

Umm Habibah was getrouwd met profeet Mohammed (vrede zij met hem) door de proxy van de keizer van Abessinië. Ze was de dochter van de chef van Mekka.
Haar naam was Ramlah bint Abi Sufyan. Ze werd geboren 25 jaar vóór de Hidjrah. Als de dochter van een vooraanstaand koopman en leider van haar volk, Umm Habibah genoten van een zeer
eenvoudig en comfortabel leven.

She - zelf een van de weinig geletterde Arabieren op het moment - was getrouwd met een rijke Makkan die werd bedreven in de kennis van de belangrijkste godsdiensten van zijn tijd. Ondanks de felle weerstand van de Makkan polytheïsten bleek tot de islam en het feit dat haar eigen ouders behoorden tot de aartsvijanden van de islam, Umm Habibah was een van de eerste bekeerlingen tot de islam.
Uit angst voor zijn volgelingen, Profeet Mohammed raadde hen aan te emigreren naar Abessinië op de westelijke Arabische kant van de Rode Zee dat gescheiden het schiereiland uit Afrika.

Umm Habibah was een van de emigranten samen met haar man, Ubaidullah ibn Jahsh. Om haar ongeluk de man, om wat voor reden dan ook, afvallig en namen te drinken.

Zo, Umm Habibah had te lijden niet alleen de scheiding van haar huis en familie in Mekka, maar ze ook te kampen vervreemding van een geliefde man. Toch, als een moedige moslim, droeg ze al deze moeilijkheden met geduld en doorzettingsvermogen, het vinden van troost in de vrijheid die zij genoten samen met de andere emigranten in Abessinië onder de bescherming van keizer Negus die was een open-minded christen.

Haakjes, kunnen we toevoegen dat volgens islamitische historici de keizer van Abessinië (tegenwoordig bekend als Ethiopië) heeft converteren op een later tijdstip aan de islam in het geheim, uit bewondering voor de islam en zijn leer, wat verklaart waarom de profeet Mohammed vroeg de bewoners om te bidden voor hem na zijn dood.

Gedurende het jaar van wapenstilstand tussen de moslims en de polytheïsten Makkan, profeet Mohammed, verzonden berichten aan de hoofden van de grote krachten van de tijd, Khusro van Perzië, de Byzantijnse keizer en de heerser van Abessinië.

Samen met de missive waarin Negus tot de islam, de profeet vroeg hem volmacht handelen voor hem in het huwelijk met Umm Habibah. Voor de profeet Mohammed besefte de lijdensweg ze ging door in die ver en vreemd land.

De beste troost hij haar kon bieden was ter ere van haar huwelijk met hem. Politiek gezien was dit ook een tactvol optreden, want door zijn huwelijk met Umm Habibah, zou de profeet een in-law naar Abu Sufyan, de belangrijkste tegenstander van de islam, die zou helpen bij het verzachten zijn vijandige houding.

Zo werd Umm Habibah vereerd niet alleen door een vroeg huwelijk met de profeet van de islam, maar ze was ook vereerd door het hebben van de keizer van Abessinië zelf proxy vrijer.

Bij het horen van het voorstel, Umm Habibah benoemd Companion haar te vertegenwoordigen en te handelen als voogd. De keizer gevierd gelegenheid voor rekening van de profeet door het geven van een feest aan de moslim emigranten die aanwezig waren op de bruiloft.

Het was enige tijd later dat Umm Habibah geslaagd om naar Madinah aan haar echtgenoot samen met de andere islamitische emigranten geleid door een neef van de profeet, Jafar ibn Abi Talib.

Bij het huis van de profeet, Umm Habibah geconfronteerd andere belangrijke test van haar geloof, toen ze oog in oog met haar vader Aboe Sufyan die (zoals eerder vermeld) de leider van de vijanden van de islam.

Want, wanneer sommige bondgenoten van Quraish brak de voorwaarden van de vrede wapenstilstand met profeet Mohammed, met een impliciete goedkeuring van de mensen van Quraish, Abu Sufyan haastte zich naar Madinah op te dekken voor de verraderlijke daad.

De eerste persoon die kwam zijn geest was zeker van zijn dochter Umm Habibah, want ze was de vrouw van de profeet Mohammed. Hij hoopte dat ze zou bemiddelen voor hem met haar man.

Bij binnenkomst van de kamer van zijn dochter Abu Sufyan wilde zitten op matras van de profeet. Umm Habibah snel vouwde de matras. Hij was verbaasd en vroeg:

"Ben je probeert me weg te houden van de matras of het matras weg te houden van mij?"

Umm Habibah antwoordde: "Het is de matras van de Boodschapper van God. U bent een ongelovige en onrein. Ik niet wil dat je zitten op de matras Boodschapper van God,"

Hij zei: "Bij God, er is iets mis gegaan met je."

Ze antwoordde: "Integendeel, God heeft mij geleid tot de islam. Vader, u bent de kapitein en de leider van Quraish. Hoe kun je zitten als je niet de islam zijn toegetreden en nog steeds nutteloos stenen aanbidden?"

De missie bleek een mislukking voor Abu Sufyan. Maar voor Umm Habibah, ging ze nog een moeilijke test. Ze moest kiezen tussen loyaliteit aan haar geloof en liefde voor haar vader die ze niet had gezien voor vele lange jaren. Ze koos partij te kiezen met haar geloof.  Dus, als Umm Habibah 44 jaar gestorven na de hidjra, haar geheugen blijft leven in de hoofden en harten van miljoenen moslims
                

Salaam wa3aleikoem, mochten er spelfouten tussen zitten, graag melden of neem contact op via contact formulier